Wednesday, 22 June 2011

Edisi Khas 2... Ancaman pemusnahan hutan bakau. Angkara SIAPA????

Hutan bakau yang telah ditebang

Keadaan pesisir pantai tersebut


Betapa rakusnya peneroka haram..

Terpaksa menggunakan perkhidmatan bot untuk meninjau


Nelayan kecil persisiran pantai risau mengenangkan nasib yang bakal mereka hadapi hasil penerokaan hutan paya bakau di Pantai Tanjung Burung, Pantai Remis,Perak.  Penerokaan hutan paya bakau itu dijalankan secara haram dan bakal mendatangkan pelbagai ancaman kepada nelayan kecil.  Hutan paya bakau itu merupakan benteng pelindung di persisiran pantai daripada ancaman ribut serta lain-lain bencana alam. Kawasan ini pernah dilanda bencana tsunami sekitar 2004. Pemusnahan hutan paya bakau itu telah mencecah hingga ke gigi air dan lokasinya agak tersembunyi daripada mata umum. Pihak berkuasa juga mungkin tidak mengetahui berkenaan kerja penerokaan yang dipercayai untuk memajukan projek penternakan udang.  Aktiviti pemusnahan hutan paya bakau itu telah berlaku semenjak lima bulan kebelakangan ini. Lokasinya agak terselindung, mungkin dengan tujuan mengaburi mata pihak berkuasa. Secara tidak langsung telah memusnahkan habitat ikan di kawasan persisiran pantai dan sekali gus menjejaskan pendapatan nelayan.

Persoalannya :
1. Siapakah dalangnya ?

2. Siapakah Wakil Rakyat di DUN Pantai Remis?

3. Mengapa tiada tindakan yang dilakukan oleh wakil Rakyat Tersebut?

4. Mengapakah ianya berlaku?


Jawapan :

1. Kroni kepadaYB Nga Kor Meng....(DAP)

2.YB Nga Kor Ming adalah wakil rakyat untuk DUN Pantai Remis (DAP) dan Palimen Bruas pula dibawah YB Datuk Ngeh Ko Ham (DAP)... sepupu kepada YB Nga Kor Meng.

3. Tindakan tidak akan dilakukan kerana yang buat kerja tu kroni dia... kalau buat tindakan, yang kena batang hidung sendiri.

4. Ianya berlaku kerana ingin menutup pendapatan nelayan Melayu terutamanya... sekiranya orang Melayu susah nanti, mereka akan membantu dari segi kewangan yang datang dari hasil kolam udang mereka ini.. KONONNYA merekalah HERO yang menyelamatkan bangsa Melayu... pikir-pikirkan lah...

Ingatan kepada semua : Jangan mudah terpedaya dengan permainan mereka ini...

No comments:

Post a Comment