Monday, 24 October 2011

Hindu sujud di kaki DAPig..




Gambar diatas adalah hasil kiriman puak - puak Rejim Pakatan Pembangkang di salah satu laman Facebook sahabat Semut semalam.



Dalam komen - komen yang diberikan, ternyata puak - puak Rejim ini merasa bangga kerana Ketua Menteri Biawak tu berjaya menundukkan rakyatnya dengan cara sedemikian.



KONONnya, kata mereka, 'kakak' tu sampai sanggup 'bersujud' demi meluahkan ucapan terima kasih kepada Ketua Menteri Biawak ni ketika menyampaikan sumbangan Deepavali.



Persoalannya, adakah ini caranya untuk diamalkan dalam masyarakat kita dalam mengucapkan terima kasih kepada pemimpin?



Jika tidak, kenapa pulak Si Biawak tu hanya membiarkan sahaja 'kakak' tu bersujud dihadapan dia sambil diperhatikan oleh orang sekeliling?



Nampak sangat Si Biawak ni sebenarnya riak dan takabur dengan bantuan yang diberikan. Maknanya, dia bukan ikhlas sangat pun nak bagi bantuan.



Jika benar dia ikhlas, dah tentu dia akan halang 'kakak' tu dari berbuat demikian kerana yang memberikan bantuan tu bukan dia. Tapi pihak Kerajaan Negeri.



Pesan Rasulullah S.A.W yang bermaksud, berikanlah sedekah kepada mereka yang memerlukan sehingga tangan kiri tidak mengetahui apa yang dilakukan oleh tangan kanan.



Kalau dah bangga sampai tahap macam ni, nak kata ikhlas macam mana? Itu dah riak namanya!!!



Ps: Pemimpin BN memang tak de gambar seumpama ini sebab diorang bagi bantuan ikhlas. Kalau ada pun, diorang akan tahan sebelum sempat 'kakak' tu nak bersujud kepada mereka.
 

No comments:

Post a Comment